opc_loader

Shimano

Shimano Inc. werd in 1921 opgericht door Shozaburo Shimano in OsakaJapan waar het hoofdkantoor nog steeds gevestigd is.

Het eerste fietsonderdeel dat Shimano in productie nam was een achtertandwiel dat vanaf 1931 ook Shimano’s eerste exportproduct was. Vanaf midden jaren 50 van de vorige eeuw breidt het Shimano programma zich uit met een derailleur en een 3 versnellingsnaaf. In 1960 start Shimano met het zogenaamde koudsmeden, een productiemethode die zeer belangrijk zal worden voor het bedrijf omdat de kwaliteit van de Shimano onderdelen onder andere uit dit proces voortkomt. De export van Shimano neemt explosief toe en in 1965 en 1972 worden respectievelijk Shimano American en Shimano Europe opgericht. Ook worden de eerste fabrieken buiten Japan geopend in Singapore. In 1973 ziet de eerste volledige Dura-Ace groep het levenslicht en in hetzelfde jaar wordt Shimano Inc. een beursgenoteerde onderneming. Vanaf begin jaren 80 groeit Shimano steeds harder door de introductie van de mountainbike en de vooruitstrevende rol die het bedrijf speelt bij de ontwikkeling hiervan. In 1984 verschijnt de eerste echte XT mountainbike groep Shimano M700, te herkennen aan de hertekop. In 1984 zet Shimano de markt voor racefiets onderdelen op zijn kop met de ontwikkeling van geïndexeerd schakelen (SIS), om dit nog eens over te doen in 1990 met de introductie van STI, het inmiddels bekende systeem van geïntegreerd remmen en schakelen. Ongeveer gelijk hiermee komt Shimano met Uniglide en later Hyperglide. Dit is een aanpassing van de tanden van de cassette waardoor het schakelen soepeler verloopt.

Ondertussen gaan de ontwikkelingen op productgebied onverminderd voort en introduceert en innoveert Shimano verder met onder andere XT XTR en SAINT mountainbike componenten. Tevens opent Shimano fabrieken in MaleisiëChinaItalië en de Tsjechische Republiek.

Shimano maakt vooral de zogenaamde groep. Dit zijn alle bewegende delen aan een fiets: naven of wielassen, cassettekettingderailleurscranksteltrapas,pedalenremmen, schakelaars en balhoofdstel. Daarnaast maakt het ook fietswielen en accessoires zoals kleding en fietsschoenen. Shimano maakt vooral onderdelen voor racefietsen en mountainbikes maar maakt ook onderdelen voor de meer normale fietsen (stadsfietsen), al wordt hier vaak één van de mountainbike groepen gebruikt, zij het licht aangepast. De grootste concurrenten van Shimano zijn Campagnolo in de productie van groepen voor racefietsen enSRAM in de productie van mountainbikegroepen. Campagnolo is marktleider in de productie van racefietsgroepen en wordt het meest gebruikt in het profpeloton. Maar het aandeel van Shimano, dat door zijn lagere prijs veel door de recreatieve fietser gebruikt wordt, is echter zeer groot. Vanaf oktober 2006 zal ook SRAM met een racefietsgroep op de markt komen. In de productie van mountainbikegroepen is Shimano echter de marktleider; Campagnolo produceert namelijk geen mountainbikegroepen maar het aandeel van grootste concurrent SRAM is neemt steeds meer toe. 

Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1